Oom heeft de wereldomroep op zijn tv. Rampen en politiek zijn nieuws; deze schijnbare eenzijdigheid valt niet meer om te buigen. Bij gebrek aan de orginaliteit van het onderwerp is de woordkeuze eenoog; cruciaal dus.

Italiaans temperament heeft hij wel. Algauw is het kookpunt van de politieke discussie bereikt. Rechtse modder argumenten, verdwaalde Nazi’s en aardige mensen – maar communist – passeren de revu. Voor het gemak wordt alles en iedereen op een hoop gegooid. Voor het eerst heb ik grote lol. De knuppel is mijn specialiteit. En ik weet hem met precisie te werpen.

De gesprekspartners ontpoppen zich snel tot rasechte geloofsfanatici. De oren gaan dicht, gezichten worden afgewend. Goede argumentatie is er niet; wel vaagheden als veel en de vrouwen aan de leiband; islamofobie en meer van hetzelfde. Het mooiste voorbeeld blijft echter wel het communisme. Zonder twijfel blijft China een voorbeeld zonder precedent. Super communistisch maar in de tussentijd met de best gevulde kast. Voor het gemak telt dat nu niet mee. En dus blijft er voor mij alleen de conclusie over dat rechtse rakkers bij uistek slecht argumenteren, geen antwoorden weten op de grote uitzonderingen en al haast niet kunnen nuanceren.

Veel belezen zijn en grote algemene kennis zijn haast uitstervende vaardigheden. Jammer is dat wel, want de eendimensionale mens rukt op. Ze is minder vrij dan ze denkt. Het herhalen van de succes rampen, de eenvormigheid van nieuwsbronnen en slechte onderzoeksvaardigheden zorgen voor goede voedingsbodem. Een nieuwe bacterie is gekweekt: de bacteriae homo politicus carnivorens. Oftewel een vleesetende politieke bacterie die de mens zelf verteerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.